Cum să-ți păstrezi calmul alături de un copil energic, impus să stea în casă

„Zilele trec mai greu, nu-ți mai recunoști nici casa, îți este dificil să faci față agerimii copilului și simți că ai nevoie de vreun energizant... Să trăiască educatorii și profesorii!”

Dintotdeauna au existat copii activi, cu multă energie, dar și copii pasivi, care nu prea le dau mari bătăi de cap părinților. Totul depinde de temperamentul copilului, dar și de tine, cît de corect îți realizezi meseria de părinte. Cu siguranță, acum este momentul cel mai potrivit să vezi ce faci corect, care sunt domeniile în care te pricepi foarte bine (gen: ordine prin casă, pregătirea bucatelor, etc), cît și acelea, în care ai nevoie de suport (de ex. implicarea și conectarea ta cu copilul, cunoașterea și descoperirea calităților, abilităților, etc). Acum este momentul cel mai potrivit să-ți dezvolți o atmosferă caldă, armonioasă în propria ta familie. Amintirile pe care le vei construi azi, vor avea impact pe tot parcursul vieții membrilor familiei tale.

„Noi ne plictisim în casă, nu mai știm ce să facem...” - este una dintre afirmațiile care bîntuia zilele astea pe rețelele de socializare. Posibil să persiste o asemenea stare, în cazul în care nu exista, nici pînă acum, o conexiune între membrii familiei. Majoritatea familiilor actuale s-au obișnuit cu o rutină bătută în cuie: grădi/școală 5 zile/săptămînă, în timp ce părinții sunt la serviciu; iar zilele de weekend - terenuri de joacă, complexe de agrement, unde iarăși copiii își văd fiecare de nevoile lor. Doar că...iată, suntem prinși la perete și trebuie să ne descurcăm cumva de unii singuri.

Ce înseamnă să fii un părinte? Părintele este cea mai importantă persoană din viața copilului, care-l ajută pe acesta să descopere mediul înconjurător, să-și dezvolte imunitate la toți factorii stresogeni, dar și să-și contruiască un viitor frumos. Un părinte „suficient de bun” știe întotdeauna să abordeze pozitiv lucrurile și să-și ajute copilul să dezvolte comportamente sănătoase. Asta înseamnă că, atunci cînd copilul zburdă prin casă călare pe mătură, sau se stropește cu apă - tu reacționezi calm și te gîndești ce alternative îi poți oferi. Dar, pentru ca, acest lucru să-ți reușească de minune, ar fi bine să-ți îndrepți atenția spre el și să comunici eficient (calm, conectat și ferm pe ceea ce spui).

Adevărul este că, nu există rețete, ce poți face cel mai bine, ca să vă simțiți toți în formă, cuminți pe canapele și fiecare să-și vadă de interesele sale. Am avea impresia că trăim în lumea fantasticului!

Mi-am propus să-ți vin în ajutor, să parcurgi mai ușor această perioadă de „STAT ACASĂ” împreună cu familia ta.

SUGESTII EFICIENTE pentru petrecerea timpului interesant și de impact:

1. Înainte să pornim la drum, ar fi bine să te informezi, să afli cît mai multe despre creierul copilului tău/copiilor tăi. Fac referință la acest articol, pregătit special pentru tine https://www.edu-api.net/blog-post/4. Focusează-te pe vîrsta pe care o are copilul și vezi, care sunt abilitățile care ar fi bine să le posede. De la ele vei porni...

 

2. Stabilește o întrunire/ședință cu toți membrii familiei, prezenți la moment în casă, în cadrul căreia veți planifica activitățile pentru următoarele 10 zile.

 

3. Ia-ți cîteva foi, un pix, creioane colorate, carioci și lucrați toți împreună la acest plan de durată:

 

a) Stabiliți mai întîi reguli în casă (3-4 la număr, afirmative să fie: de ex. seara la 21.30 toți merg la somn; zburdăm prin casă pînă la 21.00; după ce mîncăm - fiecare-și pune tacîmurile în chiuvetă; după ce facem joc - adunăm jucăriile în cutii, etc).

 

b) Ar fi bine să aveți un ceas cu cifre (dacă nu-l aveți, atunci lipiți niște cifre 1,2,3... pe cel pe care-l aveți), și-i comunicați copilului exact de la ce oră pînă la ce oră vă veți juca, conecta voi cu ei, și care va fi perioada cînd el singur va avea ceva de făcut (construit, citit, colorat), care va fi perioada cînd vă veți odihni, etc. Copilul tău este minunat, el doar are nevoie de predictibilitate și claritate. El îți întoarce casa invers - tocmai pentru că nu știe ce are făcut, este haos în creierașul lui.

 

c) După ce ați stabilit reguli, vorbiți-le copiilor și despre consecințe, ce se va întîmpla în cazul în care nu vor respecta regulile ( dacă lasă jucăriile împrăștiate, va rămîne fără desertul preferat... CHIAR AȘA ȘI FACI, dacă vrei să-ți disciplinezi copilul).

 

d) Scrieți activitățile pe care le puteți face în casă, fără să cheltuiți bani. Îți prezint un model, dar ai toată libertatea să faci cum crezi tu că este mai bine:

 

Ziua

Activitatea/necesități

Responsabil

1

1. Confecționăm o cutie, o colorăm și o vom pune într-un loc vizibil. Toți, în fiecare zi, oricînd simte nevoia, va scrie un bilețel cu ceva frumos, pozitiv și îl va pune în această cutie.

! La fiecare 3 zile, vă veți așeza în cerc și veți citi toate bilețelele, veți discuta despre trăirile avute.

2. Lipim o foaie pe perete, și lăsăm fiecare să-și deseneze mutrița/emoția trăită în fiecare dimineață și seară.

3. Pregătim meniul zilei și vedem care și la ce se poate implica (lăsați copiii să aleagă orezul în care din greșeală ați scăpat niște hrișcă, sau invers - să vedeți ce efecte pozitive are activitatea asupra motricității, mai ceva decît tastatura...)

4. Citim fiecare cîte 2 pagini și ne povestim ce-am aflat nou (dacă copilul este mic - îi citim noi, după care facem un joc de rol, fiecare este un personaj și dăm frîu liber imaginației, ne construim propria poveste)

5. tăm pe orizontală 15-20 min și ne odihnim coloana vertebrală.

6. Ne spunem ghicitori - asta dezvoltă atenția, gîndirea, memoria, dar și rîdem împreună. Cel care ghicește mai multe răspunsuri corecte - va decide care va fi următoarea activitate.

7. etc

(scrie numele celui care va fi responsabil de fiecare activitate)

 

!!! Copilul tău va fi mîndru că-l faci „șef” pe unele activități

2

 

 

3

 

 

4

! Îi lăsăm și pe copii să organizeze unele jumătăți de zile - este foarte important pentru nevoia lor de valorizare, independență.

 

.....

 

 

.....

 

 

 

4. Este foarte important ca, zilele să fie pline, cu tot felul de activități, în care se implică toți membrii. În caz contrar...dacă-i lași libertatea totală copilului...el va inventa „dezastrul”, iar tu te vei înfuria și vei striga la toți din casă.

 

5. Scrie pe-o foaie toate sarcinile casnice (spălatul veselei, ordine prin dulapuri, aspirat, dus gunoi, etc) și discutați toți împreună, care și ce poate să facă din toată lista (să-și aleagă cîte 1-2 sarcini, în dependență de vîrsta copilului). Astfel îi dezvolți responsabilitatea copilului tău.

 

6. La fiecare final de zi, faceți totalurile: povestiți-vă ce v-a plăcut cel mai mult în ziua respectivă, oferiți-vă cîte o îmbrățișare și mergeți la culcare.

Da, adevărul este, că dacă vom sta lipiți de ecrane...vom reuși foarte puține să facem. Dar, să știi că, ceea ce faci azi, îți întărește relația părinte-copil, relația de cuplu, de familie.

Vei fi plăcut surpins de emoțiile cu care vei merge seara la culcare! Vei descoperi atîtea lucruri frumoase la tine și copiii tăi...despre care nimeni niciodată nu ți-a vorbit.

Succese! Ai încredere în tine și în cei dragi ție!

 


Lasă un comentariu

Autor

INA CRASNOJON-LABA

„Dăruirea și satisfacția de la ceea ce faci sunt cheia succesului!” - este ceea ce...

Categories