TEMELE PENTRU ACASĂ ALE COPILULUI - COȘMARUL PĂRINȚILOR

Temele pentru acasă au ajuns să fie cea mai mare provocare pentru copiii din ciclul primar, dar și mai mult - pentru părinții acestora. Zilnic aud părinți care se plîng că nu mai reușesc să facă față programului, regimului zilnic, în special acei părinți care sunt angajați în cîmpul muncii cu program deplin. Este o adevărată nenorocire să te îndrepți spre casă, cu un gînd oribil „acuș iar am de făcut teme cu copilul meu”, în timp ce „casa” ar fi bine să ne declanșeze amintiri și emoții pozitive. De cele mai multe ori, în timp ce sunt pregătite temele, toți actorii implicați se confruntă cu un amalgam de emoții: furie, frică, lacrimi și strigăte, sau chiar și violență. Te-ai gîndit vreodată, ce învață copilul tău din toate acestea? Crezi că, ceea ce faci acum pentru el sau împreună cu el, îl va ajuta cumva în viața de adult?

Adevărul este că nu există studii, cercetări care ar demonstra că temele pentru acasă îl determină pe copil să învețe mai bine. Eu consider că, dimpotrivă, temele pentru acasă îi limitează copilului posibilitatea de-a alege, de a lua decizii pentru el. În perioada de vîrstă 7-10 ani, copiii sunt dominați de o curiozitate sporită, ceea ce-i determină să adreseze multe întrebări, să afle lucruri noi, să exploreze, să caute informație suplimentară. Dar tocmai din cauza că, au un program foarte încărcat și mai au și multe teme pentru acasă, dictate tot de programa școlară - copilul nu mai are forțe să-și satisfacă curiozitatea. De ce nu le-am permite să citească ceea ce-i interesează, sau să-și construiască propriul joc, sau chiar să iasă în curte să relaționeze suficient cu semenii. Tocmai în această perioadă - este foarte important să ne focusăm pe sfera emoțională și socială - acestea au un imapct enorm asupra dezvoltării creierului copilului.

Dacă ar fi să fac referință la experiența profesională, cam cum derulează lucrurile, de la o etapă de vîrstă, la alta, atunci, aș conchide cu certitudine: mulți copii care sunt stresați în ciclul primar și bombardați cu tot soiul de activități, ajung prin clasele gimnaziale obosiți, apatici, fără chef de viață, sau dimpotrivă zombați, afirmînd „așa trebuie...”. Încotro ne mișcăm? Ce fel de adulți ne dorim să creștem? Ei la vîrsta de 14-15 ani deja sunt obosiți și așteaptă cu nerăbdare să facă 18 și să scape de sub tutela părinților. Și mai grav este că, și părinții obosesc zilnic luptîndu-se cu programele școlare, temele sofisticate. Doar că efortul depus de părinți, pregătind teme pentru acasă - prezintă consecințe negative pentru copii.

 

ALE CUI SUNT TEMELE: ALE TALE SAU ALE COPILULUI???

6 LUCRURI CARE-ȚI DISTRUG COPILUL, FĂCÎND CU EL TEME PENTRU ACASĂ:

Încrederea în sine a copilului rămîne a fi una arhaică. Copilul dezvoltă frica de eșec în oricare alte situații, pentru că, atunci cînd tu îi zici „înainte să scrii pe curat, eu voi verifica”, sau îți pui copilul să scrie de 30 de ori cifra „1” - mesajul care ajunge la copil este că „eu nu sunt destul de bun ca să fac temele singur”. Dar tot-odată strigăm în gura mare atunci cînd ne supărăm „ești mare deja!”. Poate ar fi bine să ne determinăm mai întîi, este totuși copilul mare sau mic, ce vreau eu de la acest copil. Ceva mai tîrziu vei arunca cu etichete în el „nu ești bun de nimic”, „nu te pricepi la nimic”, „cum alți copii înțeleg dar tu ești așa greu de cap”, etc.

Relația ta cu propriul copil se distruge. A fi părinte - înseamnă mult mai mult decît a face cu el teme și a-l pedepsi pentru greșelile făcute în caiet. Cel mai bine este să te implici în viața copilului tău în alte activități plăcute pentru voi ambii - pentru că amintirile se memorizează. Crezi că-i este ușor să te audă la urechea lui strigînd sau să-ți vadă fața deformată, sub efectul emoției de furie? Tocmai din acest motiv, ceva mai tîrziu el va avea curajul să-ți răspundă exact cu aceeași monedă: va striga la tine, poate chiar să-ți trîntească și ușa în nas - pentru că acum cînd lui și așa îi este dificil să facă față provocărilor, tu, de la care așteaptă siguranță emoțională, încurajări verbale, validare emoțională - strigi, îl zgudui pentru niște buchii.

Stima de Sine redusă, deoarece arunci comparații la adresa copilului. În loc să te focusezi pe ceea ce-i reușește cel mai bine, tu îi arăți, sau chiar îi încercuiești pronunțat ce n-a făcut destul de bine. Știu părinți care rup și foile din caiet, sau chiar își pun copilul să copieze tot caietul în altul nou. Ceva mai tîrziu să nu te uimești dacă copilul tău va sta prin colțuri, va fugi pe după școală să nu fie întrebat sau văzut.

Procesele cognitive stagnează. Creierul copilului are abilitatea de-a face atît de multe, dar iată, nu știu de ce, nouă ne place să mergem împotriva lui. Atunci cînd tu îi dictezi copilului ce are de scris, sau îi rezolvi problema la matematică - el nu învață nimic. Și cum rămîne cu analiza, sinteza, comparația? Crezi că toată viața va avea un subaltern în preajmă care să-i dicteze sau să-i facă lucrul pentru el?

Responsabilitate „paralizată”. Dacă copilul din clasele primare nu este pus în situații care-l ajută să-și dezvolte responsabilitatea, atunci să știi că, mai tîrziu îi va fi și mai dificil. Este școala lui, temele tot ale lui sunt, atunci lasă-l să și le facă. Ție îți face cineva lucrul?

Relația ta cu partenerul de viață care are și ea impact asupra dezvoltării copilului. După o zi de muncă, încă vreo 3-4 ore de teme, cu siguranță începi să te înfurii pe orice acțiune/reacție a partenerului tău. Copiii suferă enorm din cauza atmosferei care persistă în familie, și poate să facă diferite comportamente problemă în societate, la școală, etc.

Succese! Lasă-te ghidat de-un singur gînd: „VREAU UN ADULT INDEPENDENT ȘI RESPONSABIL”!


Lasă un comentariu

Comunicarea eficientă între părinte și copil

Am elaborat acest curs ca să te ajutăm pe tine, părintele, să găsești cea mai potrivită formă de com

1500.00 MDL

Autor

INA CRASNOJON-LABA

„Dăruirea și satisfacția de la ceea ce faci sunt cheia succesului!” - este ceea ce...

Categories