„MAMI, TATI - PE CINE IUBIȚI MAI MULT?”

Competitivitatea între copii este vizibilă de la vîrste foarte mici, și de cele mai dese ori, este foarte greu de administrat de către părinți. Ceea ce nu știu copiii - este că dragostea părinților crește într-atît de mult, încît se distribuie în egală măsură tuturor.

Copiii sunt ființe umane, ei nu sunt obiecte care pot fi comparate. De exemplu putem compara trandafirii roșii cu cei roz sau galbeni, și să ne expunem care dintre aceștia au mirosul mai îmbătător. Dar iată că, nu putem face același lucru în cazul copiilor. Fiecare dintre ei, este o individualitate, cu propriile trăsături de caracter, temperament, capacități, talente - ceea ce ne determină și mai mult să identificăm cea mai potrivită abordare, desigur, în cazul în care ne dorim să fim părinți buni și să creștem copii de succes. Paradoxul este că foarte mulți părinți încă mai consideră că, dacă își vor compara copiii între ei, aceasta îi va stimula mai mult. Abordarea respectivă, nu funcționează niciodată, dimpotrivă rănește mult și lasă cicatrici pe termen îndelungat.

Din cele relatate de mulți părinți, am sesizat că, în multe situații, acționează instinctiv, fără să reflecteze prea mult asupra lucrurilor. Unii dintre ei, recunosc că, din momentul în care apar copiii în familie, și certurile dintre ei au luat amploare. De ce??? Tocmai din cauza că fiecare procedează așa cum consideră el mai bine, dar mai puțin se gîndesc la binele copiilor. Este o greșeală să împarți copiii în: „băiatul mamei și fata tatei”, sau invers. Aceste coaliții distrug relația de fraternitate. Oare la asta visai atunci cînd îți planificai un număr X de copii? Nu cred. Atunci, ar fi bine să vezi, ce poți schimba, chiar din acest moment.

Cert este că, părinții știu foarte bine, cum și cît de mult să-și iubească copiii, și s-ar descurca de minune în rolul de părinte, doar că afirmațiile gen: „trebuie să fii mai bun decît...”, „eu pentru ce lucrez, ca tu să înveți mai rău decît...”, „muncește mai mult și vei avea trofee, diplome...” ne distrug relația cu proprii copii, dar și dintre copii. Poate că ar fi mult mai simplu dacă am privi în ochii copiilor și am visa împreună cu fiecare dintre ei la ceva frumos și realizabil.

La baza comparațiilor pe care le fac părinții între copii, stau rănile educației primite în familiile de origine, prin comparație și intimidare în public...Oare nu e mai simplu să ne bucurăm de ceea ce avem și să ne percepem copiii ca un adevărat dar? Copiii au nevoie să fie văzuți și iubiți așa cum sunt, nu cum ni-i imaginăm noi. Niciodată nu vor exista frați/surori identici/e, toți știm acest lucru, atunci de ce recurgem la comparații? Evident că este prea complicat să ne oprim în loc, să facem doi pași înapoi și să ne gîndim care ar fi cea mai potrivită strategie de comunicare cu copiii. Mențiunea „Da, dar se putea și mai bine” - distruge aspirațiile, motivația copilului și-l aruncă în extremități. Adevărul este că, la fiecare etapă de dezvoltare, copilul dă tot ce are mai bun din el, și ar fi bine să-i fie apreciat efortul, în cazul în care intenționăm să-l ajutăm să se deplaseze spre succes.

Ar fi bine să știi că, chiar și atunci cînd le zici copiilor ceva de genul „Tu te pricepi foarte bine la pregătitul tartinelor, în timp ce fratele tău aspiră foarte bine prin casă” - iarăși ataci sub centură. Mesajul care ajunge la copii este că fiecare dintre ei, nu vor fi buni niciodată în ceea ce face fratele sau sora. Excludeți orice gen de comparații, aceasta este sugestia mea pentru tine, părintele, dacă vrei să dezvolți copii încrezuți în sine.

Copiii obosesc într-o bună zi, străduindu-se mereu să lupte pentru a fi mai buni și a cîștiga atenția părinților...și aderă la grupuri care-i acceptă pur și simplu, așa cum sunt.

Strategii care te vor ajuta să găsești echilibrul între toți - fiecare fiind parte a familiei

- Ia-ți o foaie A4 și un pix, așezați-vă toți în jurul unei mese, sau într-un cerc (așezați pe-o cuvertură) - și găsiți-vă toate asemănările pe care le aveți între voi. Tu, părintele străduiește-te să-ți ajuți copiii, să găsească cît mai multe. Ulterior le dați citire și expuneți-vă pe seama celor auzite. Acest exercițiu, cu siguranță, va contribui la starea de „întreg” al familiei voastre.

- Responsabilizeazăți copiii, toți împreună, să organizeze o distracție pentru întreaga familie ( de exemplu „petrecerea în pijamale”, „cina festivă, cu dans”, etc.).

- Exclude etichetările în relațiile cu copiii, indiferent care și cui seamănă (soacrei, socrului, unchiului, etc).

- Distribuie sarcinile casnice și apreciaază efortul fiecăruia, fără să faci comparații.

- Alege cu mare grijă cuvintele pe care le folosești în relația cu copiii renunță la demoralizări, înjosiri.

 

Succese! Știu că poți - alături de mine, vei parcurge mult mai ușor traseul de părinte!


Lasă un comentariu

Dauna comparării copiilor

Dacă îți pasă de copilul tău, atunci încetează să-l mai compari!

1500.00 MDL

Autor

INA CRASNOJON-LABA

„Dăruirea și satisfacția de la ceea ce faci sunt cheia succesului!” - este ceea ce...

Categories