Copiii cu comportamente antisociale persistente au șanse sporite să dezvolte probleme de sănătate

 

 

Statistica arată că fiecare al 4-lea copil manifestă tendințe spre comportamente antisociale, cel puțin o dată, pînă la atingerea maturității. Comportamentele de genul furturilor, intimidare, minciună sau violență fizică, dispar o dată cu vîrsta la majoritatea oamenilor.

Însă, la aproximativ 10% din populație, comportamentele agresive nu se diminuează și se mențin pe întreg parcursul vieții. De ce?

Într-un studiu recent, realizat de un grup de cercetători din Marea Britanie și publicat în februarie 2020, s-a demonstrat că persoanele adulte cu comportamente antisociale au creiere mai mici decît restul populației. Și iată care părți ale creierului sunt mai puțin dezvoltate:

  • Cortex mai subțire
  • Suprafața mai mică ale porțiunilor din creier responsabile de:
    • Motivație
    • Auto-control
    • Flexibilitatea gîndirii
    • Memoria operațională

Studiul conclude cu ideea că aceste persoane pot fi depistate din copilărie și în cazul educației corespunzătoare pot să-și modifice comportamentele viitoare în viața de adult.

Studiul a fost realizat pe un număr de 672 persoane, care au fost monitorizate longitudinal începînd cu vîrsta de 3 ani și pînă în prezent, cînd au atins vîrsta de 45 ani. Scopul studiului a fost de a identifica cum se modifică și se dezvoltă comportamentele pe parcursul vieții.

Cercetătorii au analizat anatomia creierului participanților utilizînd Imagistica prin Rezonanță Magnetică (RMN). Drept rezultat, s-a constat că indivizii care au manifestat comportamente antisociale (agresiune fizică, distrugerea de obiecte, furt, minciună, absenteism de la muncă ș.a.) au în medie, suprafața creierului mai mică în 282 de zone din 360 total.

Studiul n-a putut să identifice relația cauză-efect a diferențelor structurale în creier. Nu s-a putut răspunde la întrebarea dacă acești indivizi se nasc așa și drept urmare manifestă comportamente antisociale sau creierul lor se transformă datorită comportamentelor antisociale constante.

Totuși, rezultatele cercetării vin în concordanță cu alt studiu realizat în Noua Zeelandă, publicat în 2018, care arată că, copiii cu comportamente antisociale au un risc mai mare să dezvolte probleme de sănătate mintală în viața de adult.


În concluzie, putem constata importanța educării corespunzătoare a copiilor încă de la vîrste mici, pentru a le asigura șanse mai mari pentru o sănătate mintală bună în viața de adult. Programele de educație Parentală Pozitivă (PPP) și-au demonstrat deja eficiența în gestionarea comportamentelor la copii. Efectele aplicării principiilor PPP sunt vizibile după perioade relativ scurte de timp, iar modificările pozitive în comportamentele copiilor se întăresc începînd cu 2 – 3 săptămîni de educație.


Lasă un comentariu

Social +

Cum să-ți ajuți copilul să fie popular în cercul său de comunicare?

1500.00 MDL

Autor

MIHAI NANI

„Noi suntem mai mult decît ființe biologice.”
Magistru în studii ...

Categories