Mass-media și impactul ecranelor asupra dezvoltării copiilor

La etapa actuală când suntem invadați de tehnologia modernă din toate părțile și este foarte complicat să faci față provocărilor și tentației de a le folosi, tot mai greu este să faci față unui proces educațional inofensiv pentru copiii.

Educația presupune implicare, responsabilitate și dedicație din partea celui ce realizează procesul. Invazia informațională este una colosală la etapa actuală și are impact direct în procesul de formare și dezvoltare a generației care crește.

Mass-media este sursă informațională de bază pentru orice societate, are funcție de manipulare cu masele sociale, de educare și informare. Cele mai răspândite surse media sânt ziarele, revistele, radioul, televiziunea și internetul. 

Țin să menționez că internetul și televiziunea sânt principalele sursele la etapa actuală care marchează societatea și nemijlocit creșterea copiilor și dezvoltarea lor.

Ecranele afectează dezvoltarea copiilor de mici, atenția lor fiind captată de sunetele și imaginile colorate destul de atractive. Copilul care petrece mai mult de jumătate de oră în zi in fața ecranului este supus riscului de încetinire a dezvoltării cognitive. Pentru o dezvoltare armonioasă a copilului este necesară satisfacerea nevoilor acestuia. La vârsta mică este prezentă nevoia de dragoste nevoia de cunoaștere, curiozitate, de manipulare cu obiectele din jurul lui, de mișcare, de socializare și explorare.

Atunci când nu sânt satisfăcute nevoile primare, copilul poate manifesta diverse comportamente problemă (scuipă, lovește, țipă, arată nazuri, aruncă, etc)

Sedentarismul în fața ecranelor frânează procesul de cunoaștere și modifică comportamentele copiilor.

La momentul actual multe programe televizate ne oferă o diversitate enormă de desene animate pentru copii de diferită vârstă. E important să știm că conținutul informațional al filmului în desen animat influențează formarea reprezentărilor despre viață la copil, îi oferă modele de comportament și de relaționare, stimulează limbajul și stilul de comunicare, formează nemijlocit atitudini și valori general umane. Calitatea conținutului filmului accesibil, este una din preocupările adultului responsabil de copil, a doua preocupare ar fi cu referire la timpul petrecut în fața ecranelor.

Copiii sânt foarte vulnerabili la mesajele primite prin intermediul surselor media și pot fi ușor manipulați sau direcționați greșit. Ei nu au dezvoltată capacitatea de analiză a informației primite, fiindcă nu dispun de cunoștințe, experiență de viață și sistemul valorilor este încă în formare. 

Tot mai des întâlnesc cazuri când părinții recurg, în raport cu propriul copil, la telefon sau televizor pentru ași putea realiza scopurile personale. Din comoditatea proprie și din necunoaștere adulții sânt cei care supun personal riscului proprii copii.

Dacă ne bazăm pe cercetările efectuate în domeniu psihologiei copilului, atunci putem spune că copii de 2 ani sau chiar și mai mici se dezvoltă mult mai armonios în baza propriilor interese, prin explorarea mediului în care se află, prin interacțiunea cu obiectele din jurul lui și nu în ultimul rând în baza simțurilor proprii. Este eronată părerea acelor părinți care susțin că copilul lor învață foarte multe de la tv, tabletă, telefon sau alt ecran cu desene animate sau muzicuță pentru copii. Copii nu percep informația ca atare, chiar dacă este educativă în careva măsură, ei reacționează doar la sunete și imagini care desigur sânt foarte atractive.

În linii generale un copil la etapa actuală petrece zilnic în jur de 3-4 ore în fața ecranelor, ceia ce are impact destul de negativ asupra dezvoltării sale și din punct de vedere fizic și intelectual.

Ecranele au impact negativ asupra dezvoltării copilului, indiferent de vârsta pe care o are și de informația vizualizată.

Ecranele creează dependență și duc la stimularea unei agitații nervoase continue la copil.

Atunci când se dă prioritate ecranelor, se limitează sau chiar se reduce pe minimum timpul liber al copilului în care el poate socializa cu semenii sau adulții din preajmă.

Ecranul oferă doar o iluzie a satisfacerii nevoilor de socializare și interacțiune, dar deprinderile sociale nu se dezvoltă stând în fața ecranului, nevoia de relaționare de a simți și trăi pe viu emoțiile în viața reală, este absentă.

Ecranele influențează copiii indiferent de vârsta pe care o au, afectează dezvoltarea abilităților cognitive.

Copiii care petrec mult timp în fața ecranelor întâlnesc dificultăți de exprimare în comunicarea orală, sânt mai inhibați, mai nesiguri pe ei, mai emoționați în diverse situații din viața reală.

Trăim cu toții într-o societate modernă și nu ne putem izola de tehnologiile moderne actuale, in schimb ne putem crește copiii răsfoind cărți și valorizând emoțiile din îmbrățișări și râsete în hohote. Putem pune accente pe valorile care ne sânt aproape de rațiunea și sufletele noastre.


Lasă un comentariu

ABC-ul părinților

Te-ai gîndit cumva ce-ți vei pune în ”trusa ta de intervenție parentală”?

5000.00 MDL

Autor

Valentina Mărcăuțan

„Dacă zilele frumoase nu vin spre tine, mergi tu spre ele...”

Magistru &ic...

Categories