Capitalul social ($$$)

Ce este capitalul social? Are nevoie copilul tău de capital social?

 

 

La momentul de față, ai putea să crezi că nu este nevoie pentru copilul tău să-și acumuleze un capital social, fiindcă beneficiază de tot ce are nevoie de pe urma capitalului tău financiar și social. Dacă crezi așa, s-ar putea să fie o concepție greșită.

Chiar dacă îi asiguri toate condițiile materiale necesare copilului și i se deschid ușile la care bate (pentru că sunt cunoscuții tăi), copilul trebuie să știe să construiască relații pozitive cu semenii. Cît de straniu n-ar părea, copiii se simt în lumea lor și nu au mare încredere în grupul adulților. Un copil integrat suficient în grupul de semeni, va căuta ajutor, sfaturi, distracții ș.a. în grupul lui de prieteni.

Prin contrast, un copil care nu împărtășește aceleași norme și reguli ca majoritatea semenilor, va fi respins de grup. Regretabil, dar multe dintre stilurile parentale moderne generează copii care nu se raportează la grup – sunt egoiști, nu stimează necesitățile altor copii, nu înțeleg trăirile celor din jur, sunt competitivi chiar și în situațiile cînd nu este necesar etc. Acești copii sunt tratați ca elemente nedorite de către grupul de semeni și sunt respinși. Drept consecință, copiii respinși se joacă singuri, caută comunicare pe rețelele de socializare, formează grupuri antisociale.

Lipsa capitalului social, poate fi resimțită prin starea de – SINGURĂTATE.

Pentru a putea acumula capital social, copilul are nevoie să posede abilități bune de comunicare, empatie, implicare, capacitatea de a ceda, dorința de se împărți ș.a.

La cel îl poate ajuta capitalul social? El contribuie direct la ridicarea nivelului de fericire. Fericirea unui individ este direct dependentă de nivelul de integrare în comunitatea în care se află. Cu cît mai bune sunt relațiile tale cu vecinii, colegii, familia, cu atît mai mare va fi nivelul tău de fericire. Și invers, dacă nu ești integrat suficient, vei fi nefericit și ai riscul să dezvolți o boală mintală. (Exemplu: În psihiatria română se vorbește tot mai des despre „Sindromul Italia”. Una din cauze este neintegrarea migranților în comunitatea localnicilor.)

Datorită modificării stilului de viață, oamenii petrec tot mai mult timp în oficii, pe drum spre muncă și pentru a privi televizorul, ne rămîne tot mai puțin timp să participăm în activități comunitare, voluntariat, chiar și pentru socializarea cu vecinii, prietenii și deseori chiar cu familia extinsă.

Grupurile largi de oameni, care formează legături strînse între membrii lor, pot să substituie mai multe structuri și servicii furnizate de stat. Un exemplu relevant ar fi împrumutul banilor, ajutor la organizarea ceremoniilor și evenimentelor, ajutor în creștere copiilor, îngrijire paliativă ș.a.

----

Capitalul social poate fi privit ca totalitatea conexiunilor, valorilor și cunoștințelor comune în cadrul unui grup, care îi dau posibilitatea individului să aibă încredere și să fie apreciat de ceilalți, pentru o conviețuire armonioasă.

----

Într-o încercare simplă de a vedea ce fel de capital social putem „acumula”, vorbim despre 3 categorii:

- Legături. Relațiile cu membrii familiei, prieteni apropiați și alte persoane care „sunt ca noi”.

- Punți. Relații cu persoane mai îndepărtate, dar care împărtășesc aceleași norme și valori – colegi, rude îndepărtate.

- Conexiuni. Relațiile cu persoane din alte grupuri și clase sociale.

-----

Robert Putnam, Bowling Alone: The collapse and Revival of American Community (2000).

James Coleman, Social Capital in the Creation of Human Capital (1988).

Pierre Bourdieu, The forms of capital (1986).

Lyda Hanifan, The Rural School Community Center (1916).

-----

 


Lasă un comentariu

Social +

Cum să-ți ajuți copilul să fie popular în cercul său de comunicare?

1500.00 MDL

Autor

MIHAI NANI

„Noi suntem mai mult decît ființe biologice.”
Magistru în studii ...

Categories