Tu, ce tip de părinte ești?

Părintele este un modelul pe care copilul îl are în viață și în baza căruia se formează ca personalitate. Prin abordarea unui anumit stil de educație părintele se autoafirmă în prezența copilului și în societate. În dependență de stilul educațional abordat în familie se construiesc la copii valorile și reprezentările despre viață și lumea din jurul lui.

 

Părintele permisiv - este tipul de părinte care nu impune reguli stricte și dacă le înaintează totuși, nu cere respectarea lor cu strictețe. Este un stil de educație axat mai mult pe copil și dorințele lui de moment fără o analiză amplă a consecințelor comportamentale și a valorilor ce le formează.

 

Părintele autoritar - este sever și chiar exagerat de strict în respectarea regulilor care pot fi destul de dure. Copilul crescut de un astfel de părinte se educă prin dresarea unui comportament rigid, lipsit de emotivitate și afecțiune, bazat pe executare de reguli și norme ce nu pot fi încălcate. Teama de a nu greși în fața unui astfel de părinte trezește la copil neîncrederea în forțele proprii și anxietatea.

 

Părintele democratic - indică reguli care se analizează preventiv și se stabilesc în comun acord cu copilul (dacă copilul este mai mare). Compromisul este la baza unui astfel de stil de educație, conștientizarea și valorificarea comportamentului copilului, acestea sânt punctele forte. Autoritatea este bine cântărită de părinte și permisivitatea la fel, ceia ce-i formează copilului limitele de acțiune comportamentală și valorile necesare.

 

Părintele neimplicat sau liberal - este acel părinte care este preocupat mai mult de altele (carieră, funcție, viață personală, etc) decât de copil, acesta fiind lăsat în grija bonei sau a buneilor atunci când este mai mic și mai mult pe cont propriu când deja este mai mare. Este situația când se asigură cu totul necesar copilului dar, se oferă minim de atenție necesităților ca afecțiunea, încurajarea, suportul moral, ajutorul, implicarea etc. Regulile sânt absente sau stabilite chiar de copil în scopul intereselor personale.

 

În baza unui anumit stil de educație predominant în familie se educă și se formează o personalitate sau chiar mai multe. Fiecare părinte abordează acel stil care crede că se potrivește pentru el și copilul său. De cele mai deseori părinții în familie au stiluri diverse, mama unul și tata cu totul altul, având fiecare o experiență din propria familie.

 

Voi, ce stil de educație abordați cu copii proprii?


Lasă un comentariu

ABC-ul părinților

Te-ai gîndit cumva ce-ți vei pune în ”trusa ta de intervenție parentală”?

5000.00 MDL

Autor

INA CRASNOJON-LABA

„Dăruirea și satisfacția de la ceea ce faci sunt cheia succesului!” - este ceea ce...

Categories