„NE-AM LUAT DIN DRAGOSTE...DAR TRĂIM CU DE-A SILA” - UNUL DINTRE EFECTELE IZOLĂRII SOCIALE

Este cunoscut faptul că, conflicte există în toate familiile, doar că unele dintre acestea pot fi consructive, altele distructive. Nu voi crede, dacă, cineva îmi va zice că, niciodată nu s-a certat cu partenerul de relație...Mai degrabă voi crede că relația acestora este una foarte plictisitoare. Cert este că, chiar dacă ne certăm, trebuie să ne amintim mereu de pilonii care stau la baza relației și de evitarea celor 4 călăreți ai Apocalipsei, care duc direct spre divorț. Dar tu...doar nu-ți dorești asta...

Studiul realizat de către Asoodeh și colaboratorii săi, pe un eșantion de cupluri, care prezentau o satisfacție maritală ridicată, a demonstrat că, la baza acestor cupluri, se afla: egalitatea/respectul și comunicarea. Într-o relație de cuplu este foarte important ca, partenerii să discute despre problemele care apar, și nicidecum nu ajută interiorizarea trăirilor și camuflarea problemei.

Unii parteneri se ceartă, își aruncă cu „ouă clocite” unul în celălalt, se lovesc între ei; alții se izolează în dormitoare diferite și stau închiși luni de zile, fără a depune un efort să găsească soluția; iar o a treia categorie - își implică tot neamul în soluționarea problemelor de cuplu. Care este modelul cel mai eficient? Niciunul. Toate cele 3 categorii își rup singuri creanga de sub picioare...

Un prover portughez suna cam așa: „Iubirile ca și pomii: înfloresc atît timp cît au rădăcini”...

John Gottman, un profesor de psihologie, cu specializarea în relațiile de cuplu, a identificat cauzele care distrug relațiile de cuplu, numindu-le „cei 4 călăreți ai Apocalipsei”. Printre aceștia se enumeră:

- Critica cui îi place să fie arătat cu degetul la fiecare pas, să i se reproșeze orice mișcare făcută în propria casă? Ție, personal, ți-ar plăcea?

- Disprețul chiar dacă vorbești cuvinte frumoase, dar limbajul nonverbal transmite cît de „nimeni” este celălat în ochii tăi...este josnic. Cum poți să înjosești pe cineva, pe care l-ai iubit și i te-ai agățat de gît la prima întîlnire? Cîte minciunele spuneai, numai să poți sta mai mult cu el/ea la întîlnire? Și acum...cam care sunt motivele supărării?

Blocarea partenerul tău te iubește, vrea să discute cu tine, să găsiți soluția conflictului și să nu mai reveiți la el, dar tu preferi să te închizi în camera ta, sau trîntești ușa și ieși din casă... Crezi că va mai dura mult?

Defensiva nu mai arunca totul în ograda lui...Dacă apare o situație de conflict, atunci cu siguranță ambii parteneri trebuie s-o gestioneze calm și inteligent. Cu siguranță, dacă vei analiza mai bine cum stau lucrurile, vei găsi și partea ta de vină...

Decizia îți aparține, dar ar fi bine să știi, că acești „călăreți” duc la divorț. Toți sunt individualități, cu nevoi psihologice clare, vise legate de relația de cuplu - dar nimeni nu este obligat să suporte durere, tristețe, furie, dispreț, etc. Oamenii au nevoie de respect, comunicare eficientă și sex frumos.

Acum, în această perioadă, cît stăm acasă, oamenii se ceartă mai mult, devin agresivi și furioși. Toate acestea, vă afectează nu numai relația voastră de cuplu, dar și relația cu copiii. Aceștia ar putea să devină și ei agitați, agresivi, instabili emoțional, să ridice vocea, să arunce lucruri, refuză să se implice în sarcini, evită contactul, etc.

 

Cel mai grav este că, noi, părinții, le pregătim „desaga” cu care copiii vor merge în viața de Adult. Noi suntem modele de urmat pentru ei.

 

CE TE-AR AJUTA SĂ FACI FAȚĂ MAI UȘOR ACESTEI PERIOADE DE IZOLARE SOCIALĂ:

Nimeni n-a fost pregătit pentru această perioadă de STAT ACASĂ! Cel mai grav pentru mulți este că, nici habar nu avem cît va mai dura - asta și mai mult ne declanșează emoții dificil de controlat. Dar oare, cel care este alături de tine, poartă vreo vină? Crezi că depinde de el, soluționarea acestei probleme?

În loc să-ți distrugi climatul în familie, mai bine te concentrezi pe următoarele:

1. Ajută fiecărui membru să-și organizeze clar rutina zilnică.

!!! Ia aminte că, este foarte important, pentru fiecare, să dispună de timp și pentru spațiul lui personal. Toți au nevoie să se refugieze și să facă ceva pentru ei, în siguranță emoțională.

 

2. În rutina ta, și a partenerului/ei tău/ta de relație, trebuie să coincidă un aspect - timpul petrecut în doi!

!!! Amintiți-vă că voi v-ați cunoscut cu mult timp înainte să apară copiii. Povestiți-vă amintiri - începeți de la prima zi cînd v-ați cunoscut, cînd v-ați sărutat, emoțiile pe care le-ați avut cînd prima dată ați făcut sex, etc. Lăsați de o parte ciorapii, farfuriile nespălate și gunoaiele de pe jos...ele precis nu vor mai avea importanță peste 10 ani.

 

3. Acum, cînd stați acasă, puteți face activități la care ați visat mult, dar niciodată nu vă ajungea timpul: vizionați filme împreună și discutați pe marginea conținutului; citiți ceva pe placul vostru; jucați-vă cu copiii voștri; faceți reuniniuni de familie și spuneți-vă istorii hazlii din viața voastră, etc.

 

4. Pentru mulți - comunicarea cu cei din jur este foarte importantă, dar nimeni nu te împiedică s-o ai în continuare. Poți s-o faci prin toate rețelele de socializare posibile.

 

5. Ia o foaie și scrie, care sunt cele 5 valori importante pentru tine personal, roagă-l și pe partenerul/a tău/ta să facă același lucru. Vedeți ce aveți în comun, la ce aveți de lucrat. Durabilitatea unui cuplu depinde și de lanțul de valori pe care-l construim împreună.

 

6. Vorbește-i clar partenerului/ei tău/ta despre toate supărările, trăirile pe care le ai. Împreună, cu siguranță veți trece mai ușor peste toate. Celălalt nu are capacitatea unui aparat de radiografie să te poată citi.

 

7. Comunicați-vă reciproc care vă sunt așteptările pentru ziua de azi, unul de la celălalt. Dacă vrei ca celălalt să pregătească dejunul - zi-i asta! Celalalt nu este telepatic, să-ți citească gîndurile.

 

 

Lucrurile sunt atît de simple...dar noi preferăm să le complicăm!!!

Izolarea socială se va termina - dar tu îngrijește-ți rădăcinile iubirii, alimentează-le cu licorile necesare!

Succese!


Lasă un comentariu

Comunicarea eficientă între părinte și copil

Am elaborat acest curs ca să te ajutăm pe tine, părintele, să găsești cea mai potrivită formă de com

1500.00 MDL

Autor

INA CRASNOJON-LABA

„Dăruirea și satisfacția de la ceea ce faci sunt cheia succesului!” - este ceea ce...

Categories