CUM ALUNGĂM FRICILE ȘI ÎNGRIJORĂRILE CARE SUNT MAI PERICULOASE DECÎT ORICE VIRUS

Mai mult decît oricînd, oamenii s-au izolat, comunică mai puțin între ei, se comportă de parcă ar fi supărați pe toată lumea. Felul cum evoluează lucrurile mă determină să cred că, mulți, și pînă la acest STAT ACASĂ, acționau pe modul „automat” - realizau sarcini, activități care-i ajutau să nu se prea gîndească la propriul corp, propriile gînduri, oameni dragi. De cele mai dese ori, toate acestea se întîmplă atunci cînd nu avem sistemul de valori bine construit, cînd nu știm exact cum prioritizăm lucrurile. În cazul în care, printre valorile de bază, ar fi familia - atunci, în asemenea situație am vedea partea plină a paharului și am lăsa cale liberă gîndului „super, este momentul potrivit să petrec timpul interesant cu cei dragi, acum pot face orice împreună cu ei”. Doar că...mulți aleg să se lase prinși de gîndurile negative, automate, ce ne declanșează emoția de furie, frică - care la rîndul lor ne blochează rațiunea, ne pierdem controlul și recurgem la comportamente mai puțin plăcute pentru cei din preajmă.

Cît va dura? Nu avem de unde ști.

Care vor fi consecințele? Dificil de prognozat cu exactitate, dar unele dintre ele le anticipez:

- va crește numărul persoanelor cu ipohondrie (vor face analize repetate, pentru că vor avea impresia că simptomele sunt prezente);

- ne vom ciocni de foarte multe persoane cu tulburări obsesivcompulsive (vor purta mănuși, măști, dezinfectante, etc);

- mulți vor dezvolta fobia de microbi (germofobia);

- oamenii vor începe să se izoleze (pentru că în aceste perioade mulți nu beneficiază de grupul de suport, stau de unii singuri în carapacea proprie);

- declanșarea tulburărilor de alimentație (mîncat compulsiv, bulimie, anorexie), pe fon de emoții puternice;

- depresii, tulburări de personalitate, etc.

 

Ce e de făcut pentru a spune STOP consecințelor negative:

 

Înțelem mai întîi schema în baza căreia funcționăm:

Fiți atenți la ce facem noi:

a. Dezvoltăm un gînd! Cele mai multe gînduri iraționale sunt de genul: catastrofizare (cel mai rău ce putea să se întîmple);  evaluarea globală (gata, nu mai scapă omenire.

b. Gîndul ne declanșează o emoție! Mi-ar plăcea mie să apară emoția de fericire, dar din păcate nu este așa... Începem să trăim frica, furia, tristețea (palpitații, disconfort fizic, transpirații, ridicăm vocea la orice parvine din exterior, refuz de-a mai face ceva, etc)

c. În rezultat apare comportamentul! Unii se izolează (plapumă peste cap, telefon pe silențios, refuz de a mînca, et, alții sunt foarte agitați (strigă, fac curat de 7 ori/zi, cumpără tot ce se vinde prin marketuri, etc)

d. Respectiv, cei din jur/gașca au niște reacții la ceea ce facem: fie că detestă, fie că încurajează comportamentele. În cazul în care încurajează - noi considerăm că avem dreptate și începem să credem și mai mult în gîndurile noastre.

Și iată așa ajungem într-un cerc vicios, în care ne rotim ore - zile - săptămîni - luni - ani în șir. Cel mai important este să știm în ce moment spunem STOP! O facem la nivel de GÎND.

De exemplu:

- „Toți ne vom îmbolnăvi, pentru că viteza cu care se răspîndește virusul este foarte mare...”

1. Ce te face să crezi așa, în timp ce tu stai în casă, respecți măsurile de precauție, nu intri în conctact cu alții din-afară?

2. Și care-i viteza cu care se răspîndește? Întrece cumva viteza luminii?

3. Cînd zici „toți” - la cîte persoane te referi? Ai cumva o bază de date cu toți oamenii din lume?

4. Ce dovezi ai că, și tu te vei îmbolnăvi în timp ce stai acasa?

- Cu siguranță îți va fi foarte dificil să răspunzi la aceste întrebări, și atunci ajutăți creierașul superior să dezvolte un gînd pozitiv, rațional: „Se îmbolnăvesc cei care nu respectă măsurile de precauție, dar eu sunt în siguanță”.

!!! Îți sugerez să faci acest exercițiu, cu oricare gînd automat, negativ îți apare. Vei rămîne surprins de rezultatele frumoase pe care le vei obține!

 

CUM ALUNGĂM TOT CE NE PERTURBĂ:

Acceptă ideea că este un VIRUS care bîntuie, dar vom trece și peste asta. Îl poți asocia cu ceva care te va ajuta să-ți păstrezi calmul. Ca idee, cum le zicem copiilor? „Nu mi-e frică de Bau Bau”...

Succese! STĂM ACASĂ și NE INFORMĂM CORECT!


Lasă un comentariu

ABC-ul părinților

Te-ai gîndit cumva ce-ți vei pune în ”trusa ta de intervenție parentală”?

5000.00 MDL

Autor

INA CRASNOJON-LABA

„Dăruirea și satisfacția de la ceea ce faci sunt cheia succesului!” - este ceea ce...

Categories