STAI ÎN CASĂ, DAR CUM FACI FAȚĂ EMOȚIILOR ȘI COMPORTAMENTELOR MANIFESTATE DE COPII

Copiii, întotdeauna, au avut și au nevoie de părinții lor, în satisfacerea nevoilor psihologice. Indiferent de cît de ocupați sunt părinții lor, pe ei nu-i interesează: ei sunt ghidați, în tot ceea ce întreprind de nevoia de atenție, dragoste, valorizare, comunicare și siguranță. Doar tu, părintele, poți fi cel, care-și disciplinează pozitiv copilul.

Cu siguranță, te confrunți cu diverse momente cînd ai impresia că-ți zboară acoperișul de de-asupra capului, vrei să-ți bagi capul într-o găleată cu apă rece...pentru că nu te mai descurci cu emoțiile și comportamentele pe care ți le face copilul tău. Te înțeleg perfect, tocmai din acest considerent, am decis să-ți fiu alături și să-ți comunic cîteva strategii care te-ar ajuta să treci mai ușor prin acest „stăm acasă”.

Comportamentele făcute de copilul tău, pe care le vezi cu ochiul liber, sunt niște consecințe ale trăirilor pe care acesta le nutrește, de-asta învață-te să analizezi mult mai profund lucrurile. Sunt ferm convinsă că, reacțiile pe care le faci tu, de cele mai dese ori sunt instinctive, inconștiente, nici măcar nu realizezi că tu, ești persoana care întărește aceste comportamente „fantastice”. Evident că, copilul tău, va recurge la ele, ori de cîte ori, are scopul să obțină ceea ce vrea. Tocmai acum, este momentul cel mai potrivit, să-i dezvolți copilului tău emisfera responsabilă de emoții.

Toți vorbim despre cît de importantă este Inteligența Emoțională în atingerea succesului, în dezvoltarea unui adult sănătos fizic și mintal, doar că foarte puțini lucrăm la asta. Dar, închide ochii, acum, și visează ceva frumos pentru copilul tău...Cum îl vezi atunci cînd va fi adult? Echilibrat emoțional sau nervos, instabil? Empatic cu tine și cu cei din jur, sau dur și indiferent? Deschis în comunicare, sau izolat? Doar de tine depinde realizarea acestui vis!

 

CE POȚI FACE TU, CHIAR DIN ACEST MOMENT

 

1. Este important să-ți faci timp și să vorbești cu copilul tău/copiii tăi despre tipurile de emoții pe care le avem noi, oamenii. În acest context, te poți ghida de imaginea de mai jos, le poți desena și tu pe foi, și povestește-i copilului tău despre fiecare dintre ele, chiar îți sugerez să apelezi și la limbajul non-verbal (apelează la mușchii feței și demonstrează-i cum arătăm noi, cînd trăim fiecare tip de emoție).

2. Întreabă-l/i și pe el/ei cînd a/au trăit aceste emoții; care este emoția pe care o trăiesc zilele astea, sau chiar în acest moment.

!!! Să știi că, însăși faptul că-ți înveți copilul care sunt emoțiile și cum le cheamă pe fiecare dintre el - ESTE PRIMUL PAS în dezvoltarea Inteligenței Emoționale. Zi-i tu primul/a „Sunt fericit/ă în acest moment, pentru că sunt alături de voi”, „Sunt trist/ă pentru oamenii care s-au îmbolnăvit”, etc.

 

3. Atunci cînd îți vezi copilul că trăiește una dintre aceste emoții, exclude enunțuri de genul „Încetează să mai țipi, că mă scoți din pepeni!”, „Închide gura, că deja te aud și toți vecinii!”, „Mergi chiar acum în camera ta și să nu te mai văd că ieși de-acolo!”, etc. Te ajută cumva aceste amenințări, strigăte? Nu cred. Dimpotrivă, VALIDEAZĂ-I EMOȚIA trăită de copilul tău:

!!! Așează-te la nivelul lui, conectează-te și zi-i: „Văd că ești supărat, pentru că te simți plictisit în casă, dar hai să vedem ce putem face împreună, să ne fie mai interesant”, „Înțeleg că ești trist, ți-ai dori să te joci cu prietenii tăi, dar neapărat te vei vedea cu ei, de îndată ce oamenii se vor face bine”, etc. Validarea emoțională făcută de către tine, automat diminuează din intensitatea emoției trăite de copilul tău.

 

4. Pregătiți-vă un ungheraș al trăirilor emoționale, copiilor le place foarte mult! Desenați împreună un soare mare pe-o foaie A4, sau chiar și mai mare dacă aveți, colorați-l împreună și lipiți-l pe perete, unde veți construi „spațiul liniștit”. Fiecare vă alegeți un ștergar/prosop, pe care-l veți așterne jos, în acel ungher. Așezați-vă toți, fiecare pe prosopul lui, închideți ochii și tu, părintele, fă-le o imagerie dirijată celorlalți membri: „Suntem toți pe-o plajă cu nisip, alergăm și ne stropim cu apă sărată, caldă...Noi rîdem fericiți, ne prindem și ne îmbrățișăm...(poți dezvolta cum crezi tu că ar fi mai bine, lasă-ți imaginația să-și facă treaba)”. Ulterior, vorbiți-vă despre cum a fost, ce simte fiecare membru, stînd așezați, fiecare pe prosopul lui.

!!! Important este ca membrii familiei să înțeleagă că, ori de cîte ori, declanșează o emoție...pot fugi repede în acel ungheraș pentru a se liniști. (100% este eficientă, dacă o faceți corect).

 

5. Scrie pe bilețele, diferite situații de viață, inventează scenarii; amestecă aceste bilețele într-un borcan și lasă fiecare mebru să extragă cîte un bilețel, și să se expună pe marginea situației. Astfel îi dezvolți copilului tău EMPATIA, TOLERANȚA LA FRUSTRARE, ECHILIBRUL EMOȚIONAL, GÎNDIREA! (ex.de situație: „Un copil i-a luat altui copil, de la terenul de joacă, trotineta, și pentru aceasta a început să-l lovească urît de tot. Tu cum ai fi procedat?”, „Mergînd pe stradă, vezi o doamnă așezată pe bordură. Fața ei este palidă, pe semne că nu se simte deloc bine. Cum procedezi?”, „Îți dorești foarte mult o jucărie, dar părinții tăi, la moment nu au posibilitate să ți-o cumpere. Cum crezi, există soluții?”, etc.

 

6. Mai întîi de toate, fii tu, părintele stăpîn pe propriile tale emoții, și doar după aceasta, îți vei învăța și copilul să-și gestioneze emoțiile. Străduiește-te și tu, să faci zilnic, măcar ceva pentru tine, ceva ce te-ar ajuta să fii mulțumit/ă de tine. Sunt sigură de faptul că, dacă te declanșezi atît de ușor...nu este doar vina copilului tău.

 Dacă vei reuși să-ți înveți copilul să vorbească despre propriile emoții - să știi că vor dispărea multe comportamente!!!

Succese! Emoțiile pozitive - au impact direct asupra întăririi sistemului imunitar!


Lasă un comentariu

Autor

INA CRASNOJON-LABA

„Dăruirea și satisfacția de la ceea ce faci sunt cheia succesului!” - este ceea ce...

Categories